• slidebg1
  Het bier van
  de vriendschap
  Ontdek het Leuvens witbier
 • slidebg2
  De comeback
  van La Vignette
  Herontdek de vergeten biergeschiedenis
 • slidebg3
  Een ode aan
  het verleden
  Ontdek het biermonument

La Vignette witbier

Hoe een vergeten Leuvense witbier het bier van de vriendschap werd.

 • La Vignette bier
 • La Vignette bier
 • La Vignette bier

Kevin says hi!

Ontmoet de man achter dit project

Bekijk de video

Het Biermonument

Een ode aan de verdwenen en vergeten brouwerij La Vignette

 • La Vignette Biermonument
 • La Vignette Biermonument
 • La Vignette Biermonument
 • La Vignette Biermonument
 • La Vignette Biermonument

Making of

Geertrui en Kevin in action.

Bekijk de video

La Vignette, toen en nu

Een vage geschiedenis

Dat Leuven een enorm rijke biergeschiedenis heeft, gaan we zeker niet ontkennen, maar er is ook zeer veel informatie verloren gegaan. Brouwerij La Vignette is daar een duidelijk voorbeeld van.

In 1931 vierde La Vignette haar 100ste verjaardag dus kunnen we stellen dat de plannen voor de brouwerij ontstonden in 1831. Wat we wel zeker weten is dat Renier Hambrouck in 1835 in de voormalige abdij van Onze-Lieve-Vrouwe-ten-Wijngaard in de Mechelsestraat een brouwerij installeerde, uitgebouwd onder de deskundige leiding van Georges Lacambre. Van 1837 tot 1840 stond deze Franse burgerlijk ingenieur aan het hoofd van de Société des Brasseries Belges, de eerste moderne stoombrouwerij van België. Het complex zou toen enorm geweest zijn, want men sprak destijds over ‘brasserie monstre’. Leuk bierweetje: Pedro Rodenbach, medestichter van de gelijknamige brouwerij in Roeselare was getuige van Lacambres huwelijk.

Nog voor 1850 was er een fusie met een mouterij en kwam schoonbroer Martin Jean Vanderhaert mee in de onderneming. Deze werd op dat moment omgedoopt tot La Vignette, wat simpelweg de Franse naam van het voormalige klooster op die locatie, Het Wijngaardje, was geweest. De schoonvader van de ondernemers was trouwens Michel Thielens, een oud-burgemeester van Leuven.

Samen bouwden Hambrouck en Vanderhaert de brouwerij verder uit en brouwden ze verschillende bieren zoals Peeterman, Munich, Bock, Baviere, Brune, Orge, Louvain, Mars en uiteraard het Leuvense witbier. In 1937 werd de monsterbrouwerij echter overgenomen door Brouwerij Artois (het huidige AB-InBev) en vervaagde de geschiedenis.

Celis & witbier: match made in heaven

Wie thuis is in de bierwereld zal ongetwijfeld een déjà vu gevoel hebben. De geschiedenis herhaalt zich. Ruim een halve eeuw nadat naamgenoot Pierre Celis het Hoegaardens witbier nieuw leven had ingeblazen, komt Kevin Celis (naamgenoot, maar geen familie) met zijn interpretatie van het Leuvens witbier. En laat het duidelijk zijn: het is puur toeval.

Kevin Celis heeft geen achtergrond in de bierwereld. Hij werkte voor verschillende communicatiebureaus en runt nu zijn eigen creatieve studio Teeville. In 2018 verhuisde hij van Herk-de-Stad naar Leuven. Samen met zijn vriendin streek hij neer in het straatje La Vignette (tussen Fonteinstraat en Penitentienenstraat). Op zich niets speciaal, maar net op dat moment werd ‘Leuven Vlaams’ herdacht en Kevin wilde weten waarom hij in een straat woonde met een Franse naam. In het stadsarchief ontdekte hij dat La Vignette genoemd is naar de vergeten Leuvense brouwerij La Vignette.

De ballen gingen aan het rollen en Kevin creëerde samen met Geertrui Storms een muurschildering, die verwijst naar de vergeten biergeschiedenis.

Dit project kreeg echter nog een staartje: tussen het weinige beeldmateriaal zat er een authentiek witbierrecept van de vergeten brouwerij. Het was door brouwmeester Georges Lacambre neergeschreven in 1851. Met dit recept klopte Kevin aan bij de Holsbeekse brouwerij De Vlier. Samen met meesterbrouwer Marc Andries maakten ze hun interpretatie van dit authentieke recept met als resultaat een verfrissend, volmondig witbier. Het bier van de vriendschap is geboren.

Santé!

Contacteer ons

Bier proeven?
Heb je informatie over de oude brouwerij?

Error: Heb je alles ingevuld?

La Vignette

Kevin Celis
La Vignette 22
3000 Louvain

kevin@lavignettelouvain.be